Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chiropraxe

Co si představit pod pojmem chiropraxe?

Chiropraxe je jeden ze způsobů manuální terapie,kdy se na těle pacienta vyhledávají a ošetřují zablokovaná kloubní spojení a to zejména v oblasti páteře.

kostra koně

Proč je tak důležité vyhledat a ošetřit zablokovaná místa na páteři?

Páteř je schránkou pro míchu,která je kanálem spojujícím celé tělo s mozkem jako řídící jednotkou.Mícha zprostředkuje přenos informací z periferie-těla do mozku  a naopak odpověď na ně z mozku do těla.

Mezi jednotlivými obratli jsou místa pro výstup míšních nervů,které přívádějí a odvádějí informace z a do míchy.

Pokud jsou jednotlivé obratle zablokované,můžou utlačovat jednotlivé míšní nervy a tím zkreslovat přenos informací v jednom i druhém směru .

Každý míšní nerv má za úkol inervovat jeden úsek kůže na povrchu těla, jednu svalovou jednotku a vysílá svoje nervové větve i k některému vnitřnímu orgánu.

Tímto je možno vysvětlit,proč třeba lidé se zablokovanou páteří trpí na hrozné bolesti hlavy,nebo mají pocit,že jim je na zvracení.

Celé to ale funguje i v obráceném směru,je potřeba vědět,že i chronické viscerální (útrobní )problémy(kameny v močovém měchýři,vaječníkové cysty) se můžou projevit opakovanými bolestmi zad na jednom místě

výstup míšního nervu

 

Jak ošetření probíhá a jak je snášeno?

Ošetření je tolerováno velmi dobře,na opakované ošetření se pacient většinou sám těší :-).Ošetření nemá charakter "lámaní kostí",naopak ,probíhá vyvinutím lehkého tlaku ve směru blokády postiženého kloubu,aby se uvolnili sousední měkké tkáně  a udělením impulsu malé amplitudy ,takže ošetření je víceméně reflexní.

Pro koho se ošetření hodí?

Ošetření se hodí pro všechny pacienty s nespecifickými pohybovými problémy,kteří nemají žádnou ortopedickou nebo neurologickou diagnózu a zároveň jak vyplýva z textu výše je možnou ošetření skusit i u pacientu s jinými než pohybovými problémy lokalizujícími se do jednoho místa.