Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akupunktura

Co si představit pod pojmem akupunktura?jehla.jpg

Akupunktura je starověké léčebné umění které má původ zhruba 2000 let před našim letopočtem a je původem z Číny,nic méně Čína není jediným místem,kde se léčilo na podobném principu (viz.nález zmrzlého muže v Alpách Ötziho,na jehož těle byli nalezeny stopy po podobném ošetření).

Akupunktura je pouze jeden ze způsobů starověkého čínského léčebného umění(dalšími doplňujícímu je fytoterapie,dietetika,cvičení.masáže....)

 

Na jakém principu vše funguje?

Toto léčebné umění se zakládá na znalosti průběhu energetických drah (tzv.meridiánů) v našich tělech.Každá energetická dráha se skládá z větve,které probíhá po povrchu našeho těla (na niž jsou dostupné akupunkturní body) a z větve,které probíhá uvnitř našeho těla a končí přímo v příslušném orgánu.To vysvětluje jak je možné,že stimulací bodu na povrchu těla můžeme ovlivnit funkci vnitřních orgány.

Jaké zdravotní problémy lze pomocí akupunktury ovlivnit?

Akupunkturou lze přispět k ošetření většiny akutních i chronických zdravotních problému-problémy pohybového aparátu,kožní problémy,trávící problémy chronického charakteru,chronický kašel nekardiogenníheno původu,zlepší energetické hladiny pacienta,posílení imunitního stavu.Je přínosná i v oblasti paliativní péče. V některých případech (např. pyometra,akutní dehydratace,traumata) je ale stále potřeba ji kombinovat s klasickou medicínou 

 

Jakým způsobem se body stimulují?moxa.jpg

Akupunkturní body je možno stimulovat několika způsoby a to ošetřením : 

-tenkou jehličkou,která není na rozdíl od klasických injekčních jehel dutá a proto mnohem méně poškozuje okolní tkáně-samotná akuPUNKTURA

.-moxováním,kdy se body ošetřují přiváděním tepla z doutnající Artemisie vulgaris(suchá rostlina,lisovaná do různých válečků,kuželů atd.) a to se u zvířatek kvůli kožíšku přivádí především pomocí přikládaní tepelného zdroje k jehle.

-ošetřovaní bodů laserem,který podobně jako moxa je určitým zdrojem tepelné energie.

-aplikací vodních roztoku do určitých bodu(léčiva,vitamín B 12,homeopatická injekční preparáty).

-aplikací tlaku akuPRESÚRA

 

Jak zvířátka akupunkturu tolerují?

Většina pacientu toleruje ošetření velmi dobře,používané jehličky jsou opravdu velmi malého průměru a před aplikací každé jehličky se citlivost bodu testuje nejdříve tlakem .

Kolik je potřeba ošetření aby se dal zhodnotit přínos?

V některých přídadech je potřeba až 8 ošetření v odstupu 1-3 týdnů aby se dalo zhodnotit,zda je daná léčebná metoda pro pacienta optimální.